insigne waterland

Helaas zullen we het nog een tijdje zonder echte opkomsten moeten doen. Om jullie toch wat aan te bieden hebben we hieronder een insigne beschreven die je thuis kunt halen.

De bedoeling is dat je jouw eigen leiding via Whatsapp of e-mail op de hoogte houdt van wat er staat bij de opdrachten, bijvoorbeeld, foto’s, filmpjes, verslag.

Het insigne “Waterland” valt onder het activiteitengebied Samenleving. Bij dit insigne is het de bedoeling dat welpen zich bewust worden de rol van water in ons land. Hoe wordt het water gebruikt en hoe houden we dat water schoon voor onszelf en voor het milieu?

Themaverhaal
Hathi de olifant praat met de welpen over de wetten van de jungle: het water was vanmorgen zo smerig! Helemaal niet hygiënisch! Het smaakt naar plastic! Vroeger smaakte het zoveel beter! Er zouden regels moeten komen voor schoon water! Mowgli denkt na: “We moeten maar eens kijken wie er allemaal van het water in de jungle gebruik maken. Als iedereen goed met water om gaat, dan is er vast plaats voor iedereen en blijft het water fris en helder!”

Opdracht 1: Bedreiging en bescherming
Nederland is een echt waterland. Water kan zowel onze vriend als onze vijand zijn: (te veel) water kan ook een bedreiging voor ons zijn. Maak een kaart van Nederland en geef daarop met kleurtjes aan hoe water een bedreiging kan zijn of worden. 

Opdracht 2: Water vasthouden
Je hebt vast wel gehoord dat water heel erg belangrijk is. Voor boeren, voor de soorten dieren die in- of rond het water leven, maar ook voor mensen bijvoorbeeld als schoon drinkwater uit de kraan. Het komt steeds vaker voor dat we in sommige jaargetijden teveel en in andere jaargetijden te weinig water hebben.

Bouw bijvoorbeeld in een grote teil met boterhamzakjes gevuld met zand een dijk, laat zien dat het water aan een kant kan houden.

Zo laat je zien hoe we in Nederland in natte tijden water kunnen vasthouden dat we in droge tijden kunnen gebruiken en hoe we kunnen voorkomen dat Nederland overstroomt als er teveel water op ons af komt (uit de lucht, rivieren of vanuit zee).

Opdracht 3: Belang van beroepsvaart op Nederlandse vaarwaters
Slootjes, kanalen en rivieren vind je in Nederland bijna overal. Zoek uit waarom vervoer over water vroeger heel erg belangrijk was en waarom we tegenwoordig nog steeds niet zonder dat vervoer kunnen.

Niet alle vormen van vervoer over water bestaan nog steeds en ook zijn er manieren van vervoer die vroeger niet bestonden. Wat zijn die verschillen / veranderingen? Maak een poster van het vervoer over water in Nederland vroeger en nu.  

Opdracht 4: Waterrecreatie in jouw omgeving
Maak een kaart van jouw gemeente en geef op die kaart aan waar waterrecreatie te vinden is en welke dat zijn. Versier de kaart met plaatjes van de soort waterrecreatie op de plek waar je die kan beoefenen.

Noem 5 manieren van waterrecreatie en laat dit met afbeeldingen zien. Kies er één uit die je met je horde kan doen en stel je leiding voor om dit een keer te doen.  

Opdracht 5: Wind en water als energiebron
Zoek op internet naar plaatjes van zeilboten die gebruikt worden of werden in verschillende landen.

Doe deze Junglebook of Records opdracht
of
zoek op internet hoe water en wind als energiebron kunnen dienen.  

Opdracht 6: Schoon water
Schoon water is heel erg belangrijk! Verzin 10 blauwe milieuregels waaraan iedereen zich aan zou moeten houden.  

Opdracht 7: Dieren in het water
Schone sloten riviertjes en meren zijn erg belangrijk en zorgen ervoor dat planten en dieren er kunnen groeien en leven.

Niet alleen zogenaamde inheemse soorten waarderen het fijne milieu in het water, ook uitheemse soorten vinden het er fijn.

Zoek uit waarom we uitheemse soorten niet in ons milieu moeten brengen en vertel daar online iets over aan jouw leiding of horde.  

Deze website is door Scouting Nederland ontwikkeld. Alle activiteiten op de website zijn ook terug te vinden op activiteitenbank.scouting.nl.

Copyright © 2021 Scouting Nederland.

Beeldbellen
Soms is beeldbellen of chatten onderdeel van de activiteiten die we aanbieden. Let op dat het medium dat je gebruikt veilig is voor kinderen en jongeren. Houd je aan de gebruikersvoorwaarden van het platform, de geldende leeftijdsgrenzen, de privacyregels en heb oog voor sociale veiligheid.