Zie Dahinda groot worden: maak een kikkerdril bak

Beschrijving van de activiteit

Tussen april en juni is het een toptijd voor amfibieën! De slootjes zitten nu bomvol kikkerdril. Vooral de bruine kikkers planten zich super snel voort. Hoe groter het vrouwtje, hoe meer eitjes ze legt. In één eiklomp kunnen wel 600 tot 4000 eieren zitten. Het is hartstikke leuk voor kinderen om kikkerdril te zien opgroeien tot kikkertjes. Dit kun je goed doen in een aquarium, maar helaas gaat het vaak mis. Met de tips uit het filmpje wordt het een succes.

Hoe maak je de kikkerdrilbak?

Verzamel een klein klompje kikkerdril. 5 tot 10 kikkervisjes per liter water is genoeg. Zorg ervoor dat je water en een paar waterplanten meeneemt van de plek waar ze vandaan komen. Maak een kikkerdrilbak met kiezels, grote stenen en vul het met het water dat je hebt meegenomen.

Hoe verzorg je de kikkervisjes?

Kikkervisjes poepen veel. Door met een tuinslang af en toe vies water uit de bak te halen en er vers water aan toe te voegen, houd je het water gezond.
Voer ze bij met een schijfje met biologische tomaat of komkommer.

Zijn de kikkervisjes groot geworden?

Breng de kleine kikkertjes terug naar hun oorspronkelijke plek. Wees voorzichtig door ze in een bak zonder water te vervoeren, zodat ze niet verdrinken.

Benodigd materiaal

  • Klein klompje kikkerdril
  • Waterplanten
  • Grind/kiezels
  • Stenen of hout
  • Een (aquarium)bak
  • Schoon water
  • Tuinslang

Tips

 
30-60 minuten
Rond het water
Bevers (5-7 jaar)
Welpen (7-11 jaar)

Deze website is door Scouting Nederland ontwikkeld. Alle activiteiten op de website zijn ook terug te vinden op activiteitenbank.scouting.nl.

Copyright © 2021 Scouting Nederland.

Beeldbellen
Soms is beeldbellen of chatten onderdeel van de activiteiten die we aanbieden. Let op dat het medium dat je gebruikt veilig is voor kinderen en jongeren. Houd je aan de gebruikersvoorwaarden van het platform, de geldende leeftijdsgrenzen, de privacyregels en heb oog voor sociale veiligheid.