Je kunt thuis genieten van klei!
Hieronder staan drie simpele recept om te klei te maken met gewone huishoudelijke ingrediënten. Gebruik bloem, soda, maïzena en een heleboel andere gebruiken ingrediënten die in je kast te vinden zijn.
Je kunt ook proberen kleurstof toe te voegen of je eigen natuurlijke kleurstoffen:
- Bruin: cacaopoeder
- Fushia: Bietensap
- Oranje: Paprika
- Geel: kurkuma
- Blauw: Gekookte paarse kool *
- Groen: gekookte peterselie *
- Roze: gekookte avocadoschillen *
* Voeg een eetlepel azijn toe om de kleur te fixeren
Basis speelklei
Benodigdheden:
- 1 kopjes water
- 0,5 kopje zout
- Kleurstof voor levensmiddelen
- 2,5 kopjes bloem
- 2 eetlepels bakolie
- 0,5 theelepel wijnsteen
Kook het water en roer langzaam het zout erdoor. Voeg kleurstof toe en meng. Voeg op middelhoog vuur de bakolie, de wijnsteen en de bloem toe en roer tot het gemengd en glad is. Haal van het vuur. Kneed het deeg op een glad oppervlak om een consistente kleur te krijgen.
3 Ingrediënten Zout Klei
Benodigdheden:
- 2 kopjes bloem
- 1 kopje zout
- 1 kopje water
Roer de bloem en het zout in een grote kom door elkaar. Voeg geleidelijk water toe terwijl je roert om een deeg te vormen. Kneed het deeg tot een bal. Blijf ongeveer 5 minuten kneden, voeg meer bloem toe als het deeg te plakkerig is of meer water als het te droog is.
Magische klei
Benodigdheden:
- 2 kopjes soda
- 1 kopje maïzena
- Kleurstof voor levensmiddelen (optioneel)
- 1,5 kopjes koud water
- Maïzena (om op tafel te strooien)
Meng de soda en het maïszetmeel samen in een grote pan. Roer desgewenst de kleurstof door het water. Roer koud water door het soda-maïzena-mengsel tot een gladde massa.
Verhit het mengsel in de pan op middelhoog vuur tot het kookt. Blijf roeren tot de consistentie is als aardappelpuree. Giet het mengsel in een hittebestendige kom en laat afkoelen. Leg er een vochtige theedoek overheen terwijl deze afkoelt om uitharding te voorkomen.
Nadat het is afgekoeld, kneed je het deeg met maïszetmeel om te voorkomen dat het aan de tafel blijft kleven en om het te maken buigzamer.